skip to Main Content

"De Koppen uit het Noorden"

Een artikel van Wouter Klootwijk in het Dagblad van het Noorden over bisque:
De bisque d’ homard, een soep getrokken uit kreeftpantsers en opgedikt met visbouillon, oorspronkelijk ontstaan in Frankrijk. In Nederland hebben we hier onze eigen variant op bedacht, met de Noordzeegarnalen. Gemaakt met datgene wat we ‘normaliter’ niet eten, de kop en het pantsertje. Nederlandse chefs en kleine industriële soepkokers ontdekken steeds vaker de “koppen uit het Noorden”. Garnalenpelmachines op Lauwersoog leveren naast topkwaliteit aan vers garnalenstaartjesvlees tegenwoordig ook het beste ‘restproduct’ van de garnaal, de koppen en pantsertjes. En eigenlijk mag het geen afval meer heten, aangezien het rijk is aan smaakstoffen, zonder toevoegingen ter conservering.

Een van de bedrijven die zich al jarenlang bezighoudt met de ontwikkeling van de bisque soep is De Kleinste Soepfabriek uit Leek. Naast een garnalenbouillon hebben ze sinds kort ook een garnalenbisque, uiteraard met de Noordzeegarnalen vanaf Lauwersoog (te bestellen via shop.kleinstesoepfabriek.nl). “Een hardloper” volgens Michel Jansen van De Kleinste Soepfabriek.

Naast Michel zijn er meer ondernemers enthousiast geworden van de garnalenbisque. Zoals BISQ North Sea Food, drie mannen uit Amsterdam, die een heerlijke garnalenbisque hebben ontwikkeld, waarmee ze de wereld proberen te veroveren. De soep van de heren is zo goed ontvangen dat ze tot hun eigen verassing binnen de kortste keren al mochten leveren aan de groothandels en tal van restaurants.

Goede ontwikkelingen dus voor de Hollandse garnaal. Waarbij de gehele garnaal wordt gebruikt om tot heerlijke producten te komen.

Back To Top