skip to Main Content

Nieuw: Solt op Horecava te Amsterdam

“Wij dromen van een erfenis voor onze kinderen- en kleinkinderen. Een erfenis waarmee ook zij op een duurzame manier kunnen blijven oogsten uit een vruchtbare zee en smaakvolle levensmiddelen ontwikkelen vanuit één passie: smaak!”, luidt de missie van vijf Zoutkamper-garnalenvissers. Dat lukte ze niet binnen de huidige keten en daarom doen ze het zelf met een eigen merk genaamd SOLT. SOLT lanceren ze tijdens de Horecava.

Zoutkamper-vissers gaan al terug tot 1620. Ze zijn te herkennen aan de letters ZK op hun boten. Al generaties lang geven vaders het stokje door aan hun zonen. Dat geldt ook voor Peter Lukkien (ZK11), Johan Rispens (ZK18), Lammert van Straten (ZK49), Henk Buitjes (ZK37) en Lammert Bolt (ZK14). De tradities van de garnalenvissers en de natuur zijn sterk met elkaar verweven. Om hun erfenis veilig te stellen, willen zij dat hun bereik verder gaat dan de kademuren met rijke levensmiddelen vol van smaak.

SOLT gaat verder dan alleen duurzame vangst. De vissers laten hun garnalen bijvoorbeeld niet pellen in het buitenland, zoals dat nu nog bij de meeste Hollandse garnalen gebeurt. Het transport is vervuilend en kost tijd waardoor de garnalen minder vers bij de consument terecht komen. De Hollandse garnalen van SOLT pellen zij met een pelmachine aan de visafslag in Lauwersoog. Bovendien conserveren ze de garnalen met high pressure processing waardoor ze er geen kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen aan hoeven toe te voegen. De natuurlijke smaak van een garnaal blijft hierdoor het best behouden. “Een garnaal hoort ziltig zoet te smaken en niet zout. Dat zal voor velen misschien even wennen zijn, maar dat is de echte smaak van een garnaal”, vertelt Lammert Bolt, garnalenvisser en mede-oprichter van SOLT.

De garnalen van SOLT zijn nu te vinden in het koelschap bij levensmiddelen groothandel De Kweker en Zaai-Ster en binnenkort bij alle natuurwinkels.

Over SOLT
Met SOLT delen we de verhalen achter het ontstaan van heerlijke producten. In tegenstelling tot de traditionele vissers gaan wij op een nieuwe manier ondernemen en bekijken wij de markt vanuit een ander perspectief: het SOLT-perspectief. Dit doen we samen met andere ambachtslieden en professionals. Het moet gewoon goed! Zo brouwen de SOLT-vissers bijvoorbeeld samen met een bevriende Groningse bierbrouwer een prachtig bier. Zo’n samenwerking past bij de ambitie van SOLT: vanuit tradities eigentijdse verhalen beginnen voor een volgende generatie.

Back To Top