"De Koppen uit het Noorden"

"De Koppen uit het Noorden"

Een artikel van Wouter Klootwijk in het Dagblad van het Noorden over bisque:
De bisque d' homard, een soep getrokken uit kreeftpantsers en opgedikt met visbouillon, oorspronkelijk ontstaan in Frankrijk. In Nederland hebben we hier onze eigen variant op bedacht, met de Noordzeegarnalen. Gemaakt met datgene wat we 'normaliter' niet eten, de kop en het pantsertje. Nederlandse chefs en kleine industriële soepkokers ontdekken steeds vaker de "koppen uit het Noorden". Garnalenpelmachines op Lauwersoog leveren naast topkwaliteit aan vers garnalenstaartjesvlees tegenwoordig ook het beste 'restproduct' van de garnaal, de koppen en pantsertjes. En eigenlijk mag het geen afval meer heten, aangezien het rijk is aan smaakstoffen, zonder toevoegingen ter conservering. 

Een van de bedrijven die zich al jarenlang bezighoudt met de ontwikkeling van de bisque soep is De Kleinste Soepfabriek uit Leek. Naast een garnalenbouillon hebben ze sinds kort ook een garnalenbisque, uiteraard met de Noordzeegarnalen vanaf Lauwersoog (te bestellen via shop.kleinstesoepfabriek.nl). "Een hardloper" volgens Michel Jansen van De Kleinste Soepfabriek.

Naast Michel zijn er meer ondernemers enthousiast geworden van de garnalenbisque. Zoals BISQ North Sea Food, drie mannen uit Amsterdam, die een heerlijke garnalenbisque hebben ontwikkeld, waarmee ze de wereld proberen te veroveren. De soep van de heren is zo goed ontvangen dat ze tot hun eigen verassing binnen de kortste keren al mochten leveren aan de groothandels en tal van restaurants. 

Goede ontwikkelingen dus voor de Hollandse garnaal. Waarbij de gehele garnaal wordt gebruikt om tot heerlijke producten te komen. 

De kerstvloed van 1717

De kerstvloed van 1717

Tijdens de Kerstvloed van 1717 verdrinken er 2000 mensen en meer dan 10000 dieren. Dankzij de leider van de reddingsoperatie, de Zweedse Thomas van Seeratt, wordt erger voorkomen en de dijken  verstevigd. Wij Soltvissers vinden dat hierop gedronken moet worden en hebben samen met Jeroen Bax een prachtig Gronings blond bier gebrouwen, genaamd 'Thomas van Seeratt'. Hiermee is het eerste bier van Solt een ode aan de Zweedse zeeman.  Afgelopen zaterdag verscheen er een mooi stuk over de kerstvloed van 1717 en het Waterschap van nu in het Dagblad van het Noorden. Het artikel is geschreven door Ineke Noordhoff, hoofdredacteur van Noorderbreedte, een tijdschrift dat zich al veertig jaar druk maakt over landschap en leefbaarheid in Noord-Nederland. 

Bacalhau à la Buitjes

Bacalhau à la Buitjes

Onze eigen Henk Buitjes heeft een mooi artikel geschreven over Bacalhau, de trots van Portugal. Bacalhau is een zwaar gezouten kabeljauw, vaak uit Noorwegen (de Lofoten) of IJsland en wordt gezien als het nationale gerecht van Portugal. Overal waar je komt, van Lissabon en Porto tot in de kleinste dorpjes, vind je een viswinkel waar je de bekende Bacalhau kunt kopen. Waar er in Nederland gemiddeld 3,5 kilo vis per persoon per jaar wordt gegeten ligt dit in Portugal vele malen hoger, daar wordt gemiddeld zo'n 57 kilo per persoon per jaar gegeten! 

Lees het hele artikel inclusief recept op: https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/bacalhau-a-la-buitjes 

Bartenders en garnalenvisser

Bartenders en garnalenvisser

Er bestaan best wat verschillen tussen de twee culturen. ,,Ze praten harder’’, zegt schipper Johan Rispens. ,,Meer bombarie.’’ Toch zijn er ook overeenkomsten. Zowel de bartenders als de vissers werken tot diep in de nacht. Ze varen op hun gevoel, ook bij het maken van cocktails. De grootste overeenkomst is wel de liefde voor drank.

Lees het hele artikel: http://www.dvhn.nl/groningen/Bartenders-en-garnalenvissers-Twee-werelden-op-volle-zee-22446893.html

Solt is 100% zuiver op de graat

Sinds deze week zijn onze garnalendoppen verwerkt in de Noordzee soepen van Bisq. Bisq is een smakelijke ode aan onze rijke Noordzee. No-nonsense en met lef om dingen anders aan te pakken. Wat van dichtbij komt is lekker én beter voor onze planeet.Wij maken een krachtige en avontuurlijke Noordzee vissoep gemaakt van garnalen en verantwoorde vis. Zilt, zoet, fris en pittig. Wij zijn trots op deze samenwerking. www.bisqseafood.nl

Wouter Klootwijk: Het gedroomde garnalenkanon

Wouter Klootwijk: Het gedroomde garnalenkanon

Niet iedereen mag een kanon in huis hebben. Kijken we niet van op. Maar wat ook niet mag van de regering is een onderdeel van een kanon aanschaffen waarmee niets te beginnen is: de loop. Een stalen buis. Meer is het echt niet.

Telegraaf: Nieuwe garnalenpelmachine maakt ’t verschil

Telegraaf: Nieuwe garnalenpelmachine maakt ’t verschil

Felix Wilbrink van de Telegraaf ging naar het Groningse Lauwersoog om echte en pure garnalen te proeven die ook nog eens twee weken goed blijven. Felix maakte voor jullie deze video bij Zoutkamp 14, een van de kotters die met het merk Solt, de eerlijke garnaal, ons land gaat veroveren.

Nieuw: Solt op Horecava te Amsterdam

Nieuw: Solt op Horecava te Amsterdam

“Wij dromen van een erfenis voor onze kinderen- en kleinkinderen. Een erfenis waarmee ook zij op een duurzame manier kunnen blijven oogsten uit een vruchtbare zee en smaakvolle levensmiddelen ontwikkelen vanuit één passie: smaak!”, luidt de missie van vijf Zoutkamper-garnalenvissers. Dat lukte ze niet binnen de huidige keten en daarom doen ze het zelf met een eigen merk genaamd SOLT. SOLT lanceren ze tijdens de Horecava.

Met Jeroen Bax bier brouwen

Met Jeroen Bax bier brouwen

De vissers van Solt zijn op zoek naar een bier dat past bij hun producten. Zo zijn ze terecht gekomen bij brouwerij Bax in Groningen. De natuurlijke smaak van de garnaal is zo belangrijk, omdat het hierdoor beter mogelijk is om de garnaal te combineren met andere smaakvolle producten. Zo brouwen de Solt-vissers met brouwer Jeroen Bax een prachtig bier. Zo’n samenwerking past bij de ambitie van Solt: vanuit tradities nieuwe eigentijdse verhalen beginnen voor een volgende generatie.